Damelandsholdet – en udviklingsdynamo


Hvad betyder damelandsholdet for jer personligt?

For alle 3 spillere har landsholdet en stor betydning af mere traditionel karakter. Ord som stolthed, motivation og udvikling præger deres holdning. Som ”K” siger: ”Til samlinger og i internationale sammenhænge får jeg lov til at udvikle mig langt mere end jeg til hverdag gør. Internationale kampe er generelt bare mere udfordrende. Det har også stor betydning for mig personligt, fordi jeg her spiller med Danmarks bedste floorballspillere, heriblandt nogle spillere som jeg ser meget op til. Det er hver gang en fornøjelse at mødes, fordi jeg har spillet med flere af dem i Frederikshavn og på u-19 landsholdet.”

Men især i disse tider hvor klubber der satser på damefloorball ikke bliver flere og strukturen især i Vest er under pres tjener damelandsholdet en vigtig rolle. Som Thaarup udtrykker det ganske klart: ”For mig er landsholdet det, der giver mig lyst til at spille floorball og ofre så mange timer på træninger i en sæson, hvor strukturen gør, at vi som klubhold ikke møder så meget modstand i turneringen.” Jasmin tager det skridtet videre: “Landsholdet giver mig lyst til at blive en bedre floorballspiller, og sådan har jeg det desværre ikke –  pga. strukturen – på klubplan. Så landsholdet er pt. altafgørende for mit floorballengagement.”

Også for den daglige klubtræning har landsholdet en afgørende betydning, f.eks. siger K: ”Hver gang jeg vender hjem fra en landsholdssamling, føler jeg mig topmotiveret og inspireret af træningen og generelt mentaliteten på landsholdet. Selvom samlingerne er hårde og krævende, er det også her, at jeg får genopdaget glæden ved sporten. Når man lige pt. har en sæson, hvor man møder hold, som er en del under ens eget holds niveau, kan man godt glemme, hvordan det er at spille de tætte og fede kampe.”

Hvordan er landsholdets niveau aktuelt?
Samstemmende er alle 3 spillere positive overfor det aktuelle landshold: ”Jeg synes, vi har et stærkt landshold. Sidste samling havde et rigtigt højt niveau, og jeg synes holdet har stort potentiale”, siger K, mens den mest rutinerede i landsholdssammenhæng, Jasmin Damm, uddyber: ”Holdet består af mange dygtige unge spillere og samtidig nogle dygtige rutinerede spillere, som alle har den rigtige indstilling til landsholdet, hvilket er altafgørende for holdets præstation. Derudover ser det ud til, at vi i år får 3 gode kæder, som kan være med internationalt, og ikke kun 2, som lidt har været tilfældet de tidligere år.” Thaarup tilføjer, at landholdpladserne også er blevet mere attraktive og at ”for første gang i flere år, er der endelig kamp om pladserne”.

Især det nye trænerteam får pæne ord med på vejen fra alle tre. De er gået på banen med seriøsitet og konkrete mål for samlingerne. Thaarup lægger for: ”Jeg har haft rigtig mange dygtige landsholdstrænere, men Martin Lytje og Mette Faurholt har formået at skabe en helt anden holdning til landsholdet. Samtidig med at kampen om pladserne kræver, at alle gør sit ypperste, har trænerteamet ikke ladet talentet overskygge viljen og engagementet, og dette har medført høj kvalitet på de seneste samlinger.” Jasmin tilføjer at især motivationen er forbedret: ”Trænerteamets engagement smitter i den grad af på spillernes indstilling til landsholdet. Derudover bliver det vægtet højt hos det nye trænerteam, at man prioriterer landsholdet højt og viser engagement, hvilket jeg mener, er meget afgørende for udviklingen.”

Faktisk falder der også indirekte roser af til Floorball Danmark for at lægge en langsigtet 5-årig strategi. K siger ”Martin Lytje har nu overtaget trænerposten på en 5-årig kontrakt sammen med tidligere anfører for damelandsholdet, Mette Faurholt, og det er fedt at vide, at trænerne har ambitioner og langsigtede planer. Man mærker tydeligt til samlingerne, at de er velforberedte og har ønsker om at opnå noget for hver gang, vi mødes. Deres seriøsitet smitter klart af på spillerne, og fordi de sætter konkrete mål for fremtiden, bliver vi som hold stærkere både på banen, socialt og mentalt.”

Damelandsholdets og klubbernes udvikling
At en klub som ÅFK TST også nyder godt af det engagement, landsholdet skaber, er der ingen tvivl om. Som Jasmin siger det: ”Landsholdssamlingerne har givet mig fornyet energi og lysten til at gøre en ekstra indsats, især på træningerne, og det tror jeg, smitter af på de andre spillere på ÅFK’s 1.damehold.” Derudover har alle 3 engageret sig ekstra i klubben. Jasmin har taget anførerbindet på 1.dame, mens ”K” har givet sig i kast med synliggøre klubbens profil i diverse medier. Thaarup har ladet sig vælge ind i bestyrelsen, og forklaringen hun giver er interessant: ”Landsholdet har givet mig lyst til at tage del i udviklingen af floorball-Danmark, så jeg hjælper derfor i ungdomsafdelingen i ÅFK. ” 

At alle 3 spillere har fået deres floorballopdragelse i floorballhimlen, Frederikshavn, hvor man har en sund ungdomsafdeling fornægter sig ikke, da de skal svare på, hvor damefloorball i al almindelighed skal hen. ”K” lægger for: ”Start i det små, få unge piger til at synes om floorball. Og Jasmin er enig ”Vi skal vi løfte helt nede fra juniorplan, hvor vi skal have flere spillere til sporten og samtidig have nogle dygtige trænere, som kan udvikle dem.” Men som Thaarup anfører, er vi godt på vej: ”Flere klubber har skabt en grobund for udvikling af nye unge pigetalenter, og der er talentudviklingssamlinger for disse piger.”

Alligevel har alle tre også fokus på seniorudviklingen. Det gælder ikke bare om at producere en masse ungdomsspillere, men også at sikre kvalitet for at samle dem op, når de bliver ældre: ”Det er vigtigt, at de får set og har kontakt med de damehold, som spiller på højt niveau. Jeg tror, det er afgørende for interessen for floorball hos de unge piger, idet de får nogle at se op til.” Jasmin mener dog også at viljen skal være der hos klubberne til at bruge deres ungdom: ”Det er så ærgerligt, når man ser unge spillere, som træner og spiller med hele sæsonen, men så ikke får chancen til sidst, fordi “slutspilskaniner” bliver hentet ind til den sjove del af sæsonen. Så risikerer vi, at de unge spillere mister motivationen og i værste fald stopper med at spille.”

Fremtid?
Til sidst forholder de sig til landsholdets fremtid. Selvom lukningen af landsholdet synes afblæst, møder man stadig folk, som helst ser det afviklet. Til det siger ”K”: ”Vi må ikke glemme toppen – damelandsholdet er en smule overset og nogle gange føles det som om, at unionen ikke tror på, at vi kan skabe resultater. Jeg synes blot at damefloorball skal have chancen for at vise, at det kan blive en succes. Med det trænerteam og de damespillere, der lige nu er i Danmark, er jeg sikker på, at resultatet til VM-2017 topper det forrige.”  Og Thaarup mener, at værdien som udviklingsdynamo kan forbedres yderligere. Hun har et konkret forslag til anvendelse af landsholdet: ”Jeg tænker, at der kan gøres mere for at vise de unge talenter, hvad det er, de kan se op og evt. frem til. A-landsholdes samlinger kunne lægge sammen med talenttudviklingssamlingerne eller placeres i klubber, hvor pigeholdene holder til, i stedet for at det afholdes et sted, hvor der ikke er nogen yderligere interesse for, at floorballlandsholdet er i byen.”

Jasmin runder af: ”Dem som mener, at damelandsholdet er spild af ressourcer, bør have ovenstående i mente. Landsholdet har stor betydning for udviklingen – ikke kun for os, som er en del af det, men i den grad også for spillere udenfor, som ønsker at blive en del af det, og som derfor har noget at arbejde frem mod.”

ÅFK TST kan kun være enige – tak til de tre for deres svar.

Skriv et svar