Portræt af Julie Rydberg: Fra fodbold til floorball

For blot én sæson siden troppede Julie Rydberg op til en floorball-træning i Århus Floorball Klub, og så sig ikke tilbage igen. Hun kommer fra en lang sportskarriere med både fodbold og badminton, men ville prøve noget nyt i forbindelsen med en skade. Det blev floorball. Og nu spiller hun med dame liga, hvor udfordringerne er store og udviklingskurven stigende – og det er stadigvæk sjovt.

Læs med, hvordan Julies første oplevelse var med sporten, hvad det kræver og hvorfor netop floorball er en fed sport – ligegyldig køn og alder.

Hvorfor startede du til floorball?
– Jeg har spillet fodbold og badminton i mange år, men efter at have skadet min lysken, kunne jeg desværre ikke fortsætte med at spille fodbold. Badminton havde jeg også lagt lidt på hylden på det tidspunkt.

Derfor søgte jeg en ny sport med nye udfordringer. Dette fandt jeg så, da jeg var på udveksling i Malaysia, hvor jeg blev ordentligt introduceret til sporten.

For mig er floorball en rigtig god kombination af de hurtige retningsskift som jeg kender fra badminton og løbe/spillemønstrene fra fodbold.

Hvordan fik du kendskab til sporten?
– Jeg havde lidt kendskab til floorball i forvejen, fordi min bedste veninde har spillet det i nogle år og fortalt en masse positivt om det. Dog var jeg meget opslugt af både fodbold og badminton, da hun startede til det.
Desuden husker jeg floorball fra idræt i folkeskolen. 

Hvorfor spiller du i Aarhus Floorball Klub?
– Jeg var fast besluttet på at fortsætte med at spille floorball, da jeg kom hjem fra Malaysia. Jeg googlede mig lidt frem til de forskellige klubber i området og faldt både over ÅFK samt TÅF, hvor min bedste veninde spillede før hun flyttede til Norge.

Ugen efter at være kommet hjem fra Malaysia, havde jeg en prøvetræning i ÅFK om mandagen og en aftalt prøvetræning senere på ugen i TÅF. Efter mandagens træning sad vi og snakkede, og her fik både træner, Toke, og pigerne, mig overbevidst om, at det var en god idé at komme til træning igen om onsdagen – hvilket jeg så gjorde. Efter træningen onsdag følte jeg mig allerede som en del af holdet, og jeg følte, at jeg havde kendt folk i meget længere tid end jeg egentligt havde. Om lørdagen trak jeg for første gang i ÅFK spillertrøjen, hvilket er blev en fast del af min uge siden. J

Hvor meget tid bruger du på det?
– Det er jo meget, hvad man gør det til – ligesom alt andet i livet. Jeg prioriterer at komme til de fleste træninger, fordi jeg ved, at jeg på den måde rykker mit niveau mest. Samtidig nyder jeg fællesskabet og hyggen omkring træningen.

Synes du, at der er forskel på fodbold- og floorball-træningerne? Hvordan?
– Jeg synes, at floorballtræningerne lægger sig meget op ad fodboldtræningerne. Det er den klassiske holdsportstræning med nogle øvelser og så kamp til sidst. På den måde synes jeg ikke, at der er den store forskel. Personligt synes jeg, at der er mange af de samme øvelsesmønstre, der går igen i forhold til floorball og fx fodbold.

Hvordan var det at komme ind på et hold, hvor du var nybegynder, men hvor niveauet var blandet?
– Jeg er blevet taget rigtig godt imod fra starten af og fandt hurtigt ud af, at det ikke gør så meget, hvis man kommer til at lave en fejl. Det, at være nybegynder, handler også meget om, hvilken vilje og engagement man selv lægger i spillet. Dvs. laver man nogle fejl, men kæmper røven af bukserne, så er det for mig næsten bedre end at man kun laver få fejl, men så ikke vil løbe de ekstra meter for sine medspillere. Den mentalitet var der heldigvis enighed om blandt alle på holdet, og alle hjælper hinanden med at blive dygtigere på banen. 

Vil du anbefale sporten til andre piger/kvinder?
– Jeg vil helt sikkert anbefale sporten, fordi jeg selv er så glad for den. Det er fedt at have fundet en sport i min alder som jeg ved, at jeg kan blive ved med at spille mange år endnu. Jeg synes, at der er en tendens til at folk, der fx spiller fodbold, stopper når man får børn eller rammer de 30 år. Det er slet ikke en tendens i floorballverdenen, hvilket jeg virkelig synes er fedt!

Har du fået blod på tanden, lyst til at få sved på panden og en nysgerrighed på floorball? Så kontakt Toke Duce Kroager på dame_2@aarhusfloorball.dk for en prøvetræning på 2. dameholdet som træner hver mandag fra 19.00-20.30 i TST Aktivcenter. 

Du kan også prøve sporten den 16. september kl. 19.00-21.00 samme sted, hvor vi holder åben dametræning, “Floorball og bobler”. Find begivenheden på vores Facebook-side.